Vodič za male proizvođače

Partnerstvo, podrška i sigurnost: Kako postati kooperant Podravke?

Poljoprivreda je zahtjevan posao koji se mora raditi s mnogo ljubavi. Drugačije ne ide. Poljoprivreda nije toliko zanimanje koliko je poziv, i to poziv prepun neizvjesnosti. Kako najbolje pripremiti tlo za sjetvu i sadnju, koja je mehanizacija neophodna, koje kulture uzgajati, kakvo sjeme odabrati… Kakve nas vremenske prilike i neprilike čekaju? Kolika su ulaganja za narednu poljoprivrednu sezonu, kakvi će biti prinosi, što uopće očekivati? Svake sezone, iz godine u godinu, poljoprivrednici su suočeni s mnoštvom nepoznanica.

U uvjetima klimatskih promjena, energetskih kriza, nestabilnosti na tržištu i geopolitičkih neizvjesnosti, sva ta pitanja dobivaju dodatnu težinu. A u takvim okolnostima, još snažnije dolazi do izražaja potreba za suradnjom, sigurnosti i povezivanjem. Imajući sve to na umu, Podravka je kroz svoju strategiju fokus stavila na jačanje domaće poljoprivrede, ne samo kroz razvoj vlastite poljoprivredne proizvodnje nego i kroz daljnje jačanje, poticanje i širenje suradnje sa svojim kooperantima – domaćim poljoprivrednicima.

Pravi vjetar u leđa domaćoj poljoprivredi

Svi žele domaće uzgojenu, visoko kvalitetnu hranu, a ovaj pristup, kojeg karakterizira kvalitetna suradnja i partnerstvo malih i velikih poljoprivrednih proizvođača s velikim prehrambenim kompanijama, najbolji je način za ostvarenje tog cilja. Kroz širenje i ulaganje u suradnju s domaćim kooperantima, Podravka stvara partnerski odnos u kojem osigurava nabavu najkvalitetnije sirovine za svoje proizvode, a istovremeno pruža podršku i sigurnost domaćim poljoprivrednicima te potiče daljnji razvoj i jačanje poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Podravka od svojih kooperanata godišnje otkupi više od 66.000 tona voća, povrća i žitarica. U suradnji s kooperantima, najveći fokus stavljen je na povrće za Podravkinu tvornicu Kalnik u Varaždinu koja prerađuje rajčicu, papriku, feferone i krastavce te ostalo povrće. Od ratarskih kultura, naglasak je na pšenici, a kada je riječ o voću, fokus je na domaće uzgojenoj šljivi za nadaleko poznati Podravkin pekmez od šljiva.

Definirane cijene otkupa, dugoročni ugovori te podrška u svakom trenutku

Podravka uvijek ima otvorena vrata za domaće poljoprivrednike koji su i sami otvoreni za suradnju i žele postati kooperanti. Samo neke od ključnih prednosti koje Podravka nudi svojim kooperantima su definiranje otkupnih cijena na početku sezone, dugoročni ugovori, kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u repromaterijalu odnosno u pogledu sjemena ili sadnica, gnojiva, zaštitnih sredstava i tome slično, najam poljoprivredne mehanizacije kao što su sadilice i kombajni te pomoć u sadnji i na kraju, berbi plodova.

Osim toga, jako je važno napomenuti da se kooperanti uvijek, u svakom trenutku mogu obratiti Podravkinim tehnolozima za stručnu pomoć ili savjet. Uz to, Podravkini tehnolozi organiziraju predavanja i edukacije za kooperante na kojima često sudjeluju domaći i strani stručnjaci koji rado prenose nova i primjenjiva znanja i najbolje prakse.

Više informacija o uzgoju i otkupu možete pronaći na stranici podravka.hr.