Otkrivene tajne

Samo je jedan pekmez…

Fotografije: Podravka / Shutterstock

Podravka, jedna od najpoznatijih prehrambenih kompanija u regiji već dugi niz godina oduševljava ljubitelje slatkih delicija svojim neodoljivim pekmezom od šljiva. Ovaj simbol tradicije i kvalitete krije u sebi jednu posebnu tajnu – tajnu slatke čarolije koja osvaja nepca širom svijeta.

Kroz mirisnu zavjesu pekmeza od šljiva, koja se polagano širi prostranim Podravkinim kuhinjama, provlači se priča bogata tradicijom i okusom, a nju su nam ispričale tehnologinje Podravke, Dalia Posarić i Jasna Mičurin.

Pekmez od šljiva se proizvodi od 1975. godine te otad datira i receptura, a čuva se u skladu s Podravkinim internim standardima. Kao što ste mogli i pretpostaviti, recepturu zna samo uski krug ljudi”, govore nam tajanstveno tehnologinje koje tu recepturu danas već znaju napamet. Ipak, kako tvrde – tajna savršenog Podravkinog pekmeza je jednostavna.

“Glavni sastojak pekmeza od šljiva je – šljiva. Da bismo dobili vrhunski  proizvod  iznadprosječne kvalitete, sirovina, u našem slučaju šljiva, iz koje se proizvod radi, mora biti kvalitetna”, objašnjavaju tehnologinje s dugogodišnjim iskustvom rada u Podravci. 

No, kako pekmez nastaje?

Upravo zbog toga samo najbolje šljive iz cijele Hrvatske stižu u srce Podravke, gdje se odabiru i pripremaju da postanu najfiniji pekmez na svijetu. Njih beru marljive ruke obitelji iz cijele Hrvatske koji kao kooperanti Podravke uzgajaju najbolje od najboljeg.

“Prema recepturi, odvaguju se šljive i šećer te se pekmez kuha u vakuum kuhalima pod sniženim tlakom čime se odvija proces kuhanja kod nižih temperatura.  Nakon što voda ispari, dobiva se karakteristična ugušćena konzistencija pekmeza”, opisuju nam detaljno Podravkine tehnologinje.

Potom se staklenke pune vrućim pekmezom i odmah hermetički zatvaraju poklopcem da bi se sačuvao svjež i autentičan okus. Svaka staklenka Podravkinog pekmeza od šljiva nosi sa sobom miris i okus bogate tradicije, sjećanja na bake, roditelje i one tople obiteljske momente okupljanja oko zajedničkog stola s doručkom ili toplim, mirisnim, savršenim palačinkama.

A upravo zbog toga Podravkin pekmez ima izrazit bogati voćni okus koji obljubljuje naše okusne pupoljke i vodi nas na nostalgično putovanje od djetinjstva do sadašnjosti.

Što je pekmez, a što džem?

Dok pričamo o ovom bezvremenskom namazu koji nas očarava, postavlja se pitanje: koje su točno razlike između džema i pekmeza?

Prema Pravilniku o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten-pireu, postoje jasne klasifikacije ovih namaza. Ove definicije iz Pravilnika, iako formalne, otkrivaju nam bitne razlike između džema i pekmeza – pekmez sadrži manje šećera od džema, a istovremeno više voća.

Podravkin pekmez od šljiva, cijenjen tradicionalni proizvod, obiluje visokim udjelom voća. Svaka staklenka sadrži minimalno 160 grama voća na 100 grama gotovog pekmeza, uz umjerenu količinu dodanog šećera.

No Podravkin pekmez od šljiva nije samo običan namaz, to je pravi izvor radosti i nostalgije. Svaki zalogaj podsjeća nas na trenutke sreće koje smo dijelili s najbližima. Tajna slatkog zadovoljstva koje pruža leži u sposobnosti da nas vodi kroz vrijeme i prostor donoseći nam toplinu i užitak.

Najbolje šljive iz cijele Hrvatske

Kao i kod mnogih vrhunskih proizvoda, jedna od tajni Podravkinog pekmeza leži u odabiru najboljih sastojaka. Svježe i sočne šljive, pažljivo birane iz hrvatskih šljivika, predstavljaju osnovu ovog ukusnog pekmeza. Plodovi se biraju u trenutku savršene zrelosti kako bi se zadržala njihova prirodna slatkoća i bogatstvo aroma.

A što to točno znači? Iskusne tehnologinje, Dalia Posarić i Jasna Mičurin stručno objašnjavaju: “U praksi to znači da plodovi šljive moraju biti dobro razvijeni, cijeli, u fazi potpune tehnološke zrelosti, čisti, bez prisustva zemlje, pijeska, biljnih nečistoća, znakova pljesnivosti, truljenja i fermentacije.”

Naravno, za kontrolu kvalitete postoji razvijen cijeli napredni sustav kako bi baš svaka teglica imala onaj ‘bakin šmek’.

“Kada je riječ o porijeklu šljiva za Podravkin pekmez, one dolaze iz različitih dijelova kontinentalne Hrvatske. Vrijedne ruke obiteljskih voćara s ponosom pružaju svoje plodove, stvarajući temelj ukusa i kvalitete Podravkinog pekmeza od šljiva. Vrsta šljiva koje se koriste za ovaj neodoljivi namaz ostaje poslovna tajna, čuvajući svoju autentičnost i jedinstvenost već gotovo pola stoljeća i kao takav je jedinstven u svijetu.

Stoga kada jednom otvorite staklenku Podravkinog pekmeza od šljiva, dočekat će vas slatka aroma i intenzivna boja kao da ste ga upravo uzeli iz bakine smočnice. Bilo da ga mažete na svježu koricu kruha, dodate ga u svoj omiljeni desert ili ga jednostavno jedete žlicom, svaki zalogaj će vas oduševiti.

Koja li je tajna Podravkina pekmeza? Ljubav prema tradicionalnom okusu

Podravkin pekmez od šljiva sa svojim jedinstvenim okusom, mirisom i konzistencijom predstavlja proizvod koji spaja tradiciju i suvremenu tehnologiju. To se vidi i u dizajnu ambalaže koji je destljećima prepoznatljiv.

“Dizajn teglice pekmeza od šljiva nije se bitno mijenjao od 1976. godine, kada je prvi put predstavljen. Dizajn je karakterističan za Podravinu, karirani poklopac je takav u čast tkanine koja se nekad stavljala na domaći pekmez i vezala gumicom, cvjetići su s narodne nošnje, a sve skupa izgleda tradicionalno te podsjeća na teglice kakve smo viđali kod naših baka”, kažu ponosno Podravkine dugogodišnje ekspertice za pripremu pekmeza.

Stoga uživajte u čaroliji Podravkinog pekmeza od šljiva, prepustite se njegovom slatkom zagrljaju i dopustite da vas odvede na putovanje kroz okuse i emocije. Jer kada otvorite staklenku, otvarate vrata prema čarobnom svijetu slatke čarolije koji je Podravka pažljivo sačuvala samo za vas.

Sadržaj nastao u suradnji RTL native kreativnog tima i Podravke.