MALA PARCELA, VELIKA PRILIKA

Imate komadić zemlje? Otkrili smo tajnu dobre zarade od nje!

U ekstenzivnom intervjuu Goran Kovačić, pomoćnik direktora sektora Poljoprivreda tvrtke Podravka, otkrio nam je kako ući u njihovu veliku kooperantsku obitelj. Naime, osim što ima vlastita polja na kojima sadi povrće, žitarice i uljarice, Podravka ima preko 1000 kooperanata, manjih i većih, u cijeloj Hrvatskoj. Upravo zahvaljujući njima u Podravkinim teglicama zimnice, ajvara i ostalih ukusnih proizvoda nalaze se domaći plodovi.

Kovačić nam je objasnio da gotovo svatko može postati kooperant Podravke ako ispunjava nekoliko uvjeta: zemlju, nešto iskustva u poljoprivredi,  volju za radom, a kod sadnje povrća bilo bi poželjno da posjeduje sustav navodnjavanja. Ono što kooperanti Podravke dobivaju suradnjom su sigurna otkupna cijena koju znaju prije samog sijanja ili sadnje, a omogućeno im je i korištenje Podravkine mehanizacije. 

Jedna obitelj po sezoni može zaraditi i 2 tisuće eura

Ističe, da biste postali Podravkin kooperant, ne trebate imati agronomiju u malom prstu. Trebate voljeti rad na zemlji i znati osnovne stvari o poljoprivredi. “Nekakva je nit vodilja da jedna četveročlana obitelj, ako će se baviti krastavcima kao dodatnom djelatnošću, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza za 2 sata rada dnevno na 1000 m2 zemlje može zaraditi i do 2 tisuće eura’’, kaže te ponavlja: “Ako imate komad zemlje, volju i želju, javite se u naš sektor Poljoprivrede!’”

‘Kooperantima smo na raspolaganju 0-24 sata!’

‘Da pojasnim, Podravka ima direktno ugovaranje kooperacije s kooperantima koji imaju veće količine žitarica i povrća, dok se ugovaranje preko organizatora povrća odvija s manjim poljoprivrednicima’’, kaže Kovačić, ali dodaje kako su njihovi tehnolozi 0-24 sata dostupni svima za savjetovanje bez obzira jesu li mali ili veliki kooperanti. 

Najviše kooperanata ima u regijama koje gravitiraju tvornicama u kojima se vrši prerada sirovina. “Najzastupljenije za sve kulture su Koprivničko-križevačka, Virovitička, Međimurska i Varaždinska županija te Istarska za proizvodnju rajčice”, kaže Kovačić.

Podravka želi pružiti sigurnost kooperantima

Kimatske promjene, ali i pandemija utjecali su na porast troškova proizvodnje, a time i cijena voća i povrća na tržištu. Podravka stoga želi pružiti sigurnost svojim kooperantima na više načina kako bi nastavili ulagati u domaću proizvodnju i poljoprivredu. “Važno nam je da naši kooperanti znaju cijenu otkupa povrća prije sezone proizvodnje tako da mogu napraviti kalkulaciju i vidjeti odgovara li im ta cijena, dobivaju i repro materijal, kao što su gnojiva, zaštita i navodnjavanje, a tu je i mogućnost posudbe naših specijalnih strojeva, poput sijačica, sadilica, kultivatora, kombajna, vadilica…”, ističe.

Poticanje domaće proizvodnje

Zbog nedostatka određenih povrtnih kultura na domaćem tržištu, one se uvoze iz susjednih zemalja. “Ti proizvodi, moramo priznati, većinom putuju iz drugih zemalja i ta sirovina je manje konkurentna u odnosu na domaću. Zbog toga je Podravka odlučila još više poticati domaću proizvodnju, a i sama je krenula u veću proizvodnju na svojim poljima.’’

‘Ništa ne prepuštamo slučaju’

Ističe i prednost u vlastitim sortama koje su otpornije i kvalitetnije od ostalih na tržištu. ‘’Podravka je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja ima certificirane tri sorte sjemena paprike, a naše sorte su priznate u cijeloj Europi – Podravka, Slavonka i Pitoma. Mi kooperantima osiguravamo sjeme te točno znamo što im dajemo. Ništa ne prepuštamo slučaju.’’

Podravka također aktivno sudjeluje u razvoju proizvodnje povrća u Hrvatskoj. Uključena je u radne skupine koje donose  mjere koje se direktno odnose na proizvodnju povrća. “Naši tehnolozi drže predavanja i edukacije za kooperante, a uz njih u edukacije uključujemo domaće i strane stručnjake i na taj način prenosimo novo znanje našim kooperantima”, kaže.

Vode brigu o okolišu, prate trendove te uvode nove tehnologije

Podravka na vlastitim poljima vodi veliku brigu o okolišu, a to potiču i kod svojih kooperanata. “Upravo zbog toga smo nabavili najmodernije strojeve za obradu tla. Recimo, koristimo jedan od najmodernijih kultivatora za uništavanje korova, što znači da mehaničkim putem uništavamo korove stoga nema više korištenja herbicida. To je prihvatljivija poljoprivreda i smjer u kojem idemo”, ističe.

Kroz svoj rad i suradnju s kooperantima, ali i vodeći brigu o okolišu te uvođenjem novih tehnologija Podravka nastoji ostvariti održivu i uspješnu proizvodnju, potičući domaću poljoprivredu. Ako imate zemlju, volju i želju za radom, postoji mogućnost da i vi postanete jedan od kooperanata i doprinesete stvaranju ukusnih proizvoda u teglicama Podravke.