RAT S VREMENSKIM NEPOGODAMA

Malim poljoprivrednicima ipak netko u ovoj državi čuva leđa

Klimatske promjene i njihove snažne posljedice na poljoprivredu i gospodarstvo više ne možemo
ignorirati. Ova nam je godina već pokazala kako klimatske promjene utječu na vremenske uvjete jer su
količine oborina, poplave, suše, razorne tuče i ostale vremenske nepogode ozbiljno ugrozile
poljoprivrednu proizvodnju.

Za male poljoprivrednike to dodatno povećava rizik i isplativost poljoprivredne djelatnosti pa je često
jedini način opstanka u povezivanju s liderima industrije, velikim prehrambenim kompanijama koje im
pomažu pružanjem podrške i davanjem potrebne poljoprivredne infrastrukture.

Siguran otkup unatoč izazovnim vremenima

Kako na terenu funkcioniraju „mali“ domaći poljoprivrednici s „velikim igračima“ provjerili smo tijekom berbe rajčica na poljima u okolici Kloštra Podravskog. Obitelj Ivana Imbrišića, poljoprivrednika iz Kozarevca, obrađuje ukupno oko 150 hektara zemlje. A kad govorimo o rajčici, nadaju se urodu od 80 tona po hektaru.

„Ova je godina kod nas za rajčicu bila dosta izazovna tijekom same sadnje jer je zbog čestih i obilnih kiša bilo mnogo vlage,“ priča Ivan Imbrišić. S istim se tim problemima suočavao i njegov susjed, poljoprivrednik Marijan Pandur, čija je proizvodnja orijentirana na rajčicu i papriku.

„Bilo je nepredviđenih kiša, oluja, poplava… Mi smo ovdje ispod Bilogore. Kod nas ni ne mora padati kiša, ali ako padne na Bilogori, teče i kroz nas. Tako da smo imali dosta tih vremenskih nesreća. Ali na kraju krajeva, sve je završilo uspješno“, kaže Marijan Pandur. Iako se bore s izazovnim vremenima i nepredvidljivim vremenskim uvjetima, jedno im je zagarantirano – ovi poljoprivrednici imaju siguran otkup uroda. Za to će se pobrinuti domaći prehrambeni lider Podravka.

Kontinuirano širenje suradnje s kooperantima

Iako Podravka razvija vlastitu proizvodnju sirovina koje koriste za svoje proizvode, podjednako nastavlja razvijati i unaprjeđivati suradnju sa svojim kooperantima – domaćim poljoprivrednicima iz cijele Hrvatske. „Raspolažemo s ograničenim brojem hektara, sve ostalo proizvode naši kooperanti raspoređeni na kontinentu, od Međimurja do Slavonije. Također, tu je i naša stalna baza za proizvodnju industrijske rajčice u Istri. Sretni smo i zadovoljni što razvijamo tu suradnju i što nam se u ovom našem poslu priključuje sve veći broj kooperanata”, objasnio je Dalibor Kezele, direktor sektora Poljoprivreda Podravke.

Osim novca, mali poljoprivrednici dobivaju podršku i u proizvodnji. „Jednostavno mislim da bi takvih primjera trebalo biti puno više jer mi manji proizvođači ne možemo to sami financirati, niti to možemo sami stručno odraditi bez njihove pomoći“, istaknuo je Marijan Pandur. Uz financijsku i stručnu podršku, podjednako je važna i podrška u vidu posudbe mehanizacije, odnosno strojeva koji se koriste u berbi.

„S berbom rajčice započeli smo 16. kolovoza, a s 30. kolovozom brojimo već 14 dana intenzivne berbe i rada“, dodaje Marijan. No rajčica nije jedina kultura za čije se branje može koristiti napredna mehanizacija. „Ove će godine prvi puta koristiti i za industrijsku papriku, tako da imamo mehaniziranu berbu dviju kultura“, ističe Dalibor Kezele.

Tijekom rujna sezona branja rajčica završava, a nakon toga se „bacaju“ na ostale oranice i borbu s vremenskim nepogodama koje ove godine nikako ne mogu izbjeći. Zato im je, osim sigurnog otkupa, bitno da imaju osiguranje i ‘dobrog diva’ poput Podravke kako sav trud ne bi bio uzaludan.


Sadržaj nastao u surandji RTL native tima i Podravke.