Kako u ljubavi tako i u poslovanju

Zajedničku budućnost treba planirati s pravim partnerom

U prekrasnoj Podravini smjestio se i grad Đurđevac kojeg mnogi povezuju s lokalitetom Đurđevački Peski, ostacima jedine hrvatske pustinje. Đurđevac okružuje i mnoštvo plodnih polja na kojima se uzgajaju različite poljoprivredne kulture, uglavnom ratarskih usjeva. No usred svih ovih polja smješten je OPG obitelji Santo koja svoja polja obrađuje već generacijama i orijentiran je na uzgoj povrća.

„Moji roditelji su se počeli baviti poljoprivrednim proizvodnjom povrća u staklenicima još prije 25 godina“, otpočinje svoju priču David Santo. Kako sam priznaje, poljoprivreda mu nije bila prvi izbor pa je nakon srednje škole počeo studirati strojarstvo. No stjecajem okolnosti, vratio se kući i preuzeo obiteljski posao.

I s vremenom, potpuno se pronašao u poljoprivredi. Sa suprugom Dorotejom, David Santo obrađuje vlastitih 16,5 hektara na kojima je posađeno različito povrće, među kojima su i cvjetača, paprika, lubenica, krastavac salatar, a odnedavno i industrijsku rajčicu.

„Moj djed kao kooperant Podravke već godinama za njih sadi industrijsku papriku i rajčicu. Ove godine ukazala se prilika da se i mi okušamo kao kooperanti Podravke pa smo dogovorili da ćemo na svojih 4,5 hektara polja posaditi industrijsku rajčicu“, priča David.

Već se razvijaju planovi i o proširenju suradnje

„Podravka nam je isporučila sadnice rajčice, ali osim samih sadnica od Podravke smo dobili kompletnu podršku, savjete za kvalitetnu obradu zemlje, a besplatno su nam dali na korištenje i potrebnu mehanizaciju za obradu tla. Uz sve to, svakih desetak dana netko od tehnologa iz Podravke dolazi kako bismo provjerili je li sve u redu, je li potrebno dodatno tretirati usjeve zaštitom nakon većih količina kiše, kada bismo mogli planirati berbu i tome slično. Zaista imam samo riječi hvale“, ističe.

Podravka nas je pratila u svim etapama proizvodnje, od samog početka pa sve do završne faze, odnosno berbe plodova. Za nas, relativno mali OPG, bilo bi jako teško financirati pokretanje poljoprivredne proizvodnje nove kulture bez partnera kao što je Podravka, zaključuje David Santo.

‘Iduće godine planiramo uz rajčice saditi i papriku’

Kao i za mnoge druge poljoprivrednike, i za OPG Santo ova godina nije bila idealna, i to zbog loših vremenskih uvjeta u prvom dijelu godine. Zbog mnogo kiše dio polja je poplavljen, što je utjecalo na količinu prinosa i odgodilo berbu na tom dijelu površine. Međutim, u poljoprivredi je to rizik na koji morate biti spremni, objašnjava naš sugovornik.

Kada ga pitamo o planovima za budućnost, David kaže da već sada razmišlja o proširenju postojeće suradnje s Podravkom. Imamo još nekoliko poljoprivrednih parcela na kojima planiramo provesti sustav za navodnjavanje i uložiti u mehanizaciju, prikolicu s trakom za berbu i tome slično, pa bismo nagodinu uz još veće količine rajčice počeli saditi i papriku za Podravku na nekih dva hektara zemlje, otkriva. Uz pouzdanog partnera, ipak je lakše planirati investicije i budućnost pogotovo kada je riječ o djelatnosti u kojoj je uvijek prisutna doza nepredvidljivosti, kao što je poljoprivreda.

Sadržaj nastao u suradnji s RTL native kolektivom i Podravkom.