OPG DANDI

Bili smo na istarskom polju rajčica: Najljepši dio ovog posla je kada ubirete plodove svoga rada

Prekrasna Istra, turistički dragulj Hrvatske, oduvijek je kraj u kojem je poljoprivreda igrala veoma važnu ulogu. Unatoč vrlo razvijenom turizmu tako je i danas, potvrđuje nam Dario Makovac, vlasnik OPG-a Dandi, koji na svojim poljima u okolici Umaga već godinama sadi prvorazrednu istarsku rajčicu.

Dario Makovac bavi se i turizmom, no kako sam otkriva, njegova prava ljubav je upravo u ovim poljima i dugogodišnjem bavljenju poljoprivredom. Proizvodnjom rajčice počeo se baviti još devedesetih godina, a suradnja s Podravkom traje isto toliko. Prije toga bavio se klasičnim uzgojem rajčice, koja se ručno brala i išla na tržište za svježu potrošnju, a ono što je ostalo išlo bi u otkup. Kada su mu iz Podravke predložili da se orijentira na tip proizvodnje rajčice samo za industriju sa strojevima za berbu i postane njihov kooperant, odmah je pristao. Uz rajčicu uzgaja ponešto pšenice i luka, ali rajčica je ipak glavna. Na svojih 13 hektara zemlje Dario sadi četiri različite vrste industrijske rajčice, sorte su provjerene i testirane te prilagođene mikroklimi, a ukupno je zasađeno oko 40.000 presadnica.

Porast otkupne cijene omogućava daljnje investicije

Kako kaže, ove su godine sadnice stigle iz Italije, a Dariju, kao i ostalim svojim kooperantima, Podravka osigurava sadnice, gnojivo i potrebni repromaterijal. Otkupna cijena je povećana u odnosu na prošlu godinu oko 30 posto, na 0,17 eura i to je poljoprivrednicima uvelike olakšalo daljnje planiranje i poslovanje. “Ako prinosi ostanu na razini očekivanog, takve će nam otkupne cijene omogućiti daljnje investicije u mehanizaciju i tehnologiju“, kaže Dario i dodaje kako mu je u planu nabavka novih senzora i vozila za transport koji će omogućiti pouzdani prijevoz ubrane rajčice.

„S Podravkom odlično surađujem, nova uprava Podravke zaista ima puno sluha za sve naše potrebe, istinski su zainteresirani za proizvodnju i sve što se dogovorimo, to se i realizira. Nama je jako važno to što nikada nismo imali nikakvih problema s dogovorenim rokovima plaćanja, što je danas zaista rijetkost.

Vrlo je pozitivno i to što je Podravka podignula otkupne cijene pa možemo planirati investicije u
mehanizaciju, a bez toga danas nema ozbiljne poljoprivrede“, ističe. U ovom dijelu Istre prevladava zemlja crvenica, koja je zbog svojeg sastava vrlo pogodna za proizvodnju rajčica, no tijekom vrućih ljetnih mjeseci dugotrajne suše predstavljaju ozbiljan problem svim poljoprivrednicima.

Inovativne tehnologije kao saveznik u poljoprivredi

„Bez navodnjavanja – ništa“, objašnjava Dario, koji vodu za svoj sustav za navodnjavanje crpi iz obližnje bušotine. „I sam sustav navodnjavanja predstavlja trošak u poljoprivrednoj proizvodnji o kojoj treba razmišljati. Svake godine je potrebno mijenjati cijevi koje vode do sadnica, a glavne cijevi, koje vode do
bunara, mijenjamo svakih pet godina. Trošak je i bušenje bunara iz kojeg se opskrbljujemo vodom. Za navodnjavanje polja na određenim dijelovima koriste se pumpe na struju ili agregat-pumpe na mjestima na kojima struja nije dostupna“, dodaje.

Iako većinu posla oko polja obavlja sam, povremeno mu u obilasku usjeva, kao i u provjeri i uključivanju sustava navodnjavanja pomaže sin. Naravno, kada je faza sadnje ili berbe, tada angažira dodatnu pomoć kako bi se sve stiglo napraviti na vrijeme.

Uz osnovnu poljoprivrednu mehanizaciju, kao što su freze za oranje tla i kombajn za branje te sustav navodnjavanja, Dario prati i nove tehnološke trendove i inovacije u poljoprivredi. Primjerice, ove godine odlučili su primijeniti nove metode u načinu sadnje, što je donijelo odlične rezultate. Umjesto jednog reda, uveli su sadnju dvoreda tako da su grmovi veći i donose puno veći prinos. „Mislim da tako možemo napraviti veliki preokret u proizvodnji rajčica. Takve inovacije predstavljaju rizik, ali kako se zasad čini, u ovom slučaju se rizik isplatio“, optimističan je.

Tu su i druge inovativne tehnologije koje su se pokazale iznimno korisnima u poljoprivredi. Od ove godine Dario na svojem polju koristi senzor vlage tla koji mu sve podatke šalje na pametni telefon, što mu uvelike olakšava praćenje razvoja sadnica. „Dođem na polje i na prvi pogled se može činiti da je sve u redu.

Međutim, kada pogledam podatke na telefonu, vidim da baš i nije tako. Primjerice, ako je previše vode u tlu, biljka nema zraka, ne može „disati“. Kada imate senzor, možete odmah prilagoditi količinu vode i biljci osigurati optimalne uvjete te tako osigurati veći prinos“, kaže. Uz to, Dario sljedeće godine planira
nabaviti i senzor za analizu zemlje koja prati širenje korijenja sadnica, a koji detektira koliko hranjivih tvari biljci treba iz tla kako bi dalje napredovala.

Vjetar s mora pomaže u očuvanju sadnica od bolesti

Mikroklima, koja je karakteristična za ovaj dio Istre, izuzetno je pogodna za uzgoj rajčice jer ovdje, zahvaljujući vremenskom utjecaju, ne postoji toliko problema s nametnicima i bolestima. U ovim dijelovima svakog dana puše vjetar pa strujanje zraka s mora, nedostatak rose i vlage znatno smanjuju mogućnost razvoja bolesti. „Mislim da je iz tog razloga ovdje upotreba pesticida oko 60 posto manja nego u nama susjednim zemljama“, kaže Dario.

Rad u poljoprivredi je težak i iziskuje veliku predanost i mnogo rada, a ujedno sa sobom donosi i veliku izloženost riziku zbog ćudljivog vremena i vremenskih nepogoda. „Najljepši dio ovog posla je kada uspijete ubrati sav urod i dopremiti ga na vrijeme u tvornicu, taj dan kad ste gotovi i kada je sve dobro prošlo. To je svakako najljepši trenutak. Najgore je što nikada ne znate hoće li vas pogoditi neke od vremenskih neprilika kakvima danas svjedočimo. Ali i to je dio ovog posla“, zaključuje.

Tekst nastao u suradnji RTL native tima i Podravke!